Lijkt het jou leuk om op hockey te gaan, maar heb je geen idee wat het allemaal inhoudt? In dit artikel delen we alle ins en outs van hockey. Zo ga voorbereid het veld op!

 

Wat heb je nodig?

Hockey is een balspel dat wordt gespeeld op een kunstgrasveld. Om daarop te spelen heb je speciale hockey schoenen nodig waar noppen onder zitten. Zo heb je meer grip op het veld. Ook scheenbeschermers en een bitje zijn een must. Hiermee voorkom je blessures als er een bal of stick tegen je schenen komt. Een bitje is ook handig om schade aan je tanden te voorkomen. En als laatste heb je natuurlijk een hockeystick nodig.

 

Teamsport
Bij hockey word je ingedeeld op basis van je leeftijd. De eerste maand train je in een beginnersklas. Hier gaan ze kijken welk niveau bij je past en in welk team je het beste kan beginnen. De jongste groep is de leeftijdscategorie 6 tot 17 jaar. Daarna kom je in een jong dames- of herenteam tot je 20 bent. Na je 20ste wordt er niet meer gekeken naar leeftijd, je speelt dan in een dames of herenteam. 

 

Door deze teamsport bouw je vaak een hechte vriendschap op. Maar het is natuurlijk ook leuk om steeds wat nieuwe mensen te leren kennen. Bij elke club is het zo dat je twee of meer mensen kan kiezen bij wie je graag in het team wilt blijven. Zo kan de club er rekening mee houden als ze nieuwe teams gaan indelen. 

 

Trainingen

Elk team traint meestal twee keer per week. Bij selectietrainingen heb je soms een extra conditietraining. Ieder team heeft een eigen trainer die de oefeningen bepaalt voor het team. Samen wordt er afgesproken waar je als team aan wilt werken. Je hebt aan het begin meestal een conditietraining en vervolgens ga je oefeningen doen zoals op goal slaan, zigzaggen en overspelen. De meeste trainers sluiten de training af met een wedstrijdje. 


Als je een paar keer hebt getraind kan je al snel meedoen aan wedstrijden. Elk team speelt competities tegen andere clubs. Je zit met acht teams in een poule en tegen elk team speel je twee keer. Een keer uit en een keer thuis. De teams onder de 18 spelen op zaterdag een wedstrijd. En de teams boven de 18 spelen op zondag een wedstrijd. 

 

Hockey kleding 

Tijdens de wedstrijd moet je een tenue aan van de club die je zelf moet aanschaffen. Tip: het is dan handig als je gelijk het uittenue erbij koopt. Ieder team heeft een eigen tenue met het logo van de club en eventuele sponsors erop. Soms kan het voorkomen dat de tegenstander dezelfde kleur draagt. Dan mag de thuisclub beslissen wie zijn tenue uit moet trekken, om zo verwarring te voorkomen. Een keeper heeft speciale hockey kleding aan om zo goed mogelijk de bal tegen te houden. Een keeper heeft legguards, een helm, handschoenen, body armour en een protectiebroek nodig.

Wedstrijden

Maar hoe gaat dat verder in een wedstrijd? Je staat met 11 spelers in het veld en samen met de coach maak je een opstelling. Als iedereen zijn of haar plek weet in het veld kan je kijken wie er in de basis komt te staan. Er wordt ook bepaald wie er in de wissel komt te staan. In elk team zijn er meestal vier wissels. De meest voorkomende opstelling die wordt gebruikt is 4-3-3. Dat betekent vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. Niet iedereen gebruikt die opstelling. Het team kan zelf bepalen in wat voor opstelling die speelt. 

 

In het veld heb je bepaalde posities. Zo heb je verdedigers waar de voorstopper en de laatste vrouw/man ook bij horen. Zij zorgen ervoor dat de tegenpartij niet in de cirkel komt. Middenvelders hebben als doel om te verdedigen en aan te vallen. Als laatste heb je de aanvallers. Zij proberen zoveel mogelijk de verdediging te storen en te scoren. Als je nieuw bent kan je het beste als middenvelder beginnen. Zo kan je goed kijken waar jij het beste in bent. Verdedigen, aanvallen of het spel verleggen?